ChatGPT výročí

Přesně před rokem bylo spuštěno ChatGPT. Pro mě osobně to představuje konverzační revoluci. Mám celkem čtyři zkoušky z VŠ na téma neuronových sítí, dokonce jsem měl tu čest krátce poznat a studovat u Mirka Nováka, ikona neuronových sítí v ČR. Tato problematika mě tedy vždy zajímala, i když po opuštění školy už jen vzdáleně a okrajově. Proto pro mě tato digitální revoluce představuje obzvláště ohromující a příjemný životní bonus.

Když byla spuštěna konverzační umělá inteligence ChatGPT, vyvinutá společností OpenAI, nečekal jsem od tohoto kroku mnoho. Vlastně pro běžný občanský život vůbec nic. Chytrá statistika je sice zajímavý vědní obor a vývojové aktivity mě vždy ohromně bavily, nicméně to, jak převratná technologie se z jazykových modelů vyvinula a zásadně ovlivnila různé aspekty našich životů či odvětví, tak to mě opravdu výrazně překvapilo. ChatGPT je od svého vzniku doslova zázrakem v oblasti umělé inteligence.

Jeho schopnost porozumět a generovat text podobný lidskému změnila interakci s technologií. Od jednoduchých dotazů až po složité diskuse, všestrannost ChatGPT je prostě revoluční.

V oblasti obchodu a ekonomiky změnil ChatGPT pravidla hry. Společnosti integrovaly tuto AI (umělá inteligence) do svých zákaznických služeb, čímž výrazně zvýšily efektivitu a spokojenost zákazníků. Tato technologie také podnítila vznik nových podniků a investic do AI, což znamená pozoruhodný vzestup ve znalostní ekonomice. Pro mě je to o to vzácnější, že jsem s ničím takovým nepočítal a na známky v indexu jenom padal prach.

V uplynulém roce prošla technologie ChatGPT řadou aktualizací, z nichž každá rozšířila její možnosti. Tyto pokroky se však neobešly bez problémů. Otázky, jako je ochrana osobních údajů a etické využívání AI, vyvolaly debaty mezi technologickými odborníky a tvůrci politik.

Vliv ChatGPT překračuje hranice a jeho přijetí je patrné po celém světě. Nejenže usnadnil globální komunikaci, ale také překlenul kulturní rozdíly. Vzdělávací instituce, literární kruhy a dokonce i každodenní konverzace jsou obohaceny o schopnosti AI. Pouhý jeden rok, opravdu pouhý jeden rok a už slavíme tento milník. Budoucnost ChatGPT a AI obecně vypadá velmi slibně, nicméně vzhledem k tomu, co se událo ve společnosti OpenAI během posledních týdnů, může být i trochu nepředvídatelná.

Odborníci sice předpovídají další integraci AI do různých odvětví, což by mohlo vést k personalizovanějším a efektivnějším digitálním interakcím, ale mnozí, kteří mají detailní pohled do zákulisí jsou na okraji paniky a zděšení. Přesně jako v roce 2000 a všeobecnou hrůzou z přechodu do nového milénia.

Co tedy říci závěrem? Za mě osobně naprosto skvělé. První výročí ChatGPT není jen oslavou technologického průlomu, ale také svědectvím o neustále se vyvíjejícím vztahu mezi lidmi a umělou inteligencí. Jak vstupujeme do dalšího roku, zůstává ChatGPT v čele této vzrušující cesty a slibuje další inovace a transformace.

Já se tedy budoucnosti rozhodně nebojím. Opak je pravdou.

Robot slaví výročí vzniku ChatGPT

Robot slaví výročí vzniku ChatGPT

Published by Guardian Robot

Velice spokojený konstrukt Mezihoří, který za posledních 16 let, které většinou strávil v zahraničí přišel na to, že všude je vše stejné a nejlepším motorem pro lidské snažení jsou jeho nejbližší.