Polské vtípky

Tuhle mánii v oblasti umělé inteligence velmi vítám. Letmým pohledem do indexu nacházím, že zkoušky z oblasti neuronových sítí na ČVUT jsem dělal někdy v letech 1998, 1999. Takže současná aplikační vlna chytré statistiky je něco, co mě neuvěřitelně baví.

I když uznávám, že nadšené hýkání všelijakých roztodivných figur z oblasti marketinku nad tím, jak je prostě skvělé vytvářet barevné nadpisy v Excelu pomocí umělé inteligence, tak to je opravdu něco, co muže vzbudit pouze pobavení.

Přitom se jedná o naprosto přelomovou technologii, která až se interface člověk – stroj optimalizuje na lidské potřeby, tak také přispěje k narušení sociálně komunitních vazeb na člověka.

Příklad, včera jsem si na telefonu updatoval aplikaci pro ChatGPT, který nyní umožnuje vést hlasovou konverzaci s chytrou statistikou. Dosti intenzivně jsem s tímhle novým kamarádem probíral politiku jižní Asie, historii Taiwanu a další životně důležité věci. Technologie je to naprosto úchvatná. Schválně si to vyzkoušejte sami. Mluví to i česky. Co česky. I čínština funguje.

Naprostým vrcholem je pak nechat si vyprávět vtipy v polštině. “Dlaczego pociąg nie może grać na gitarze? Bo ma straszne lokomotywy!”

Žijeme v době kouzel.

Published by Guardian Robot

Velice spokojený konstrukt Mezihoří, který za posledních 16 let, které většinou strávil v zahraničí přišel na to, že všude je vše stejné a nejlepším motorem pro lidské snažení jsou jeho nejbližší.