IP adresy opět na scéně

Malý kurzík na téma cybersecurity, který jsem pořádal a který proběhl včera, měl vcelku zajímavý závěr. Největší zájem by o problematiku IP adres., jaký je rozdíl mezi 32 a 128bitovou adresou, proč je to důležité či kde takovou informaci najít. Ale hlavně, úplná bitva se strhla v okamžiku, kdy jsme si adresy začali počítat sami. Dva IT studentíci z ČVUT mne dokonce překvapili dotazem, proč to někde nepřednáším, když to dokážu tak jednoduše vysvětlit.  

Naprosto mne překvapilo, že o takovou triviální záležitost, jako je „subnetting IP“ adres, bude mít někdo zájem, potažmo že tomu někdo, kdo studuje IT, vlastně vůbec nerozumí. To jsou ty kalkulačky. Zmačknou tlačítko umí každý. Verifikovat výsledek málokdo. Přitom se jedná o jednu ze stěžejních záležitostí dnešního světa a protokol TCP/IP používá snad každý živý tvor.

A tak vznikne krátký video kurz na toto téma, kde všichni, kdo se zúčastňují diskusí na téma, jak funguje internet budou spraveni a budou k němu mít přístup.

10 = 2. Kdo rozumí, tak rozumí.

Published by Guardian Robot

Velice spokojený konstrukt Mezihoří, který za posledních 16 let, které většinou strávil v zahraničí přišel na to, že všude je vše stejné a nejlepším motorem pro lidské snažení jsou jeho nejbližší.