Podivná výstavba v Praze

Každý, kdo měl možnost strávit nějaký čas v zahraničí, pracovat a žít a ne pouze jako turista, si jistě všimne, jak je náš místní veřejný prostor značně degradován stavebními projekty, které vznikají primárně jako způsob uložení kapitálu, tedy projektů pro vytváření a realizaci maximální marže spekulativního investora. Tato praxe se značně liší od procesu tvorby a uspokojování poptávky po bydlení. Hlavně pro ty, kteří chtějí realizovat jiné funkce než pouze uspokojování potřeb spekulantů.
Mám rád urbanismus, funkční, inteligentní a promyšlenou zástavbu, která reflektuje nejen potřeby majitelů kapitálu, ale i potřeby obyvatel, kteří v daném prostoru žijí, tráví svůj čas a prožívají svůj život.
Bohužel schopnost vytvářet ošklivé a neestetické monstrózní stavby a „fruktifikace území pomocí bank na ležato“ je jedním z nejvýraznějších rysů polistopadové éry.

Každý den chodím okolo nově budovaného monstrózního obludária, které vzniká při ulici Výstavní a Exnarova a jsem zcela přesvědčen, že tohle barevné betonové panoptikum současným obyvatelům nic dobrého nepřinese.

Zajímá mě, jak bude současná doba nazývána v budoucnosti? Možná jako “Autocadismus”, odkazující na hnusné a předražené kostky z Autocadu?

Adam Gebrian jde ještě dál. „Absolutně ošklivá Praha? Můžeme za to sami. Lidé jsou ochotni utratit spoustu peněz za ohavné věci“. A bohužel má pravdu.

Published by Guardian Robot

Velice spokojený konstrukt Mezihoří, který za posledních 16 let, které většinou strávil v zahraničí přišel na to, že všude je vše stejné a nejlepším motorem pro lidské snažení jsou jeho nejbližší.