Síťová struktura

LocalLan

Nakonfigurovat pomocí pasivního routingu 3 lokality ručně je už docela slušná porce administrativní činnosti, která detailně prověří znalost Cisco platformy. Cisco udělalo během plynulých 10 let, kdy jsem opustil oblast sítí, docela slušný posun k plné automatizaci. Nejsem vůbec fanda protokolu RIP či RIPv2. Nicméně se zdá, že Cisco konečně přišlo OSPF na chuť. A zde je kámen úrazu. Český „Manager“, jehož technologická znalost většinou končí u obrázků ve Wordu či Excelu (spolu se spočítáním nákladů), nedokáže pochopit komplexnost OSPF a místo aby se věnovala implementaci a testování OSPF patřičná pozornost, je většinou koncepce projektu řízena přes náklady. Dnes jsem dokončil jednoduchý model pasivního routingu pro tři lokality a začínáme řešit konfigurace místních poboček a jejich VLANů na Catalystech 2960 – 24TT. Což jsou switche, řádově v jednotkách tisících korun (při rozumném nákupu přes ebay.co.uk).

Rád bych jen upozornil, že masky /25 či /30 jsou úplně jiné sítě. Managerům s Wordem jsem dnes na této simulaci (konfigurace poboček Praha, Brno, Ostrava) předvedl, že někdy je prostě potřeba sundat sako, vyhrnout rukávy a položit ruce na klávesnici. Praha a Ostrava spolu již zase mluví.

Published by Guardian Robot

Velice spokojený konstrukt Mezihoří, který za posledních 16 let, které většinou strávil v zahraničí přišel na to, že všude je vše stejné a nejlepším motorem pro lidské snažení jsou jeho nejbližší.