Pozornost

V dnešní době plné podnětných informací valících se ze všech stran je občas těžké udržet tu správnou a patřičnou pozornost. Z pera podnikatele, který něco znamenal. Tomáš Baťa ja jeho úvahy.
“Jest velmi nesnadno vychovati v sobě sílu pro vykonávání těžké duševní práce, jakou jest výzkum. Tato práce vyžaduje naprosté kázně a pořádku v naší duševní dílně. Jest snadné donutiti se, abychom po jistou dobu v dílně zaměstnávali se pouze frézováním podpatků a neodbíhali od toho každé chvíle k nějaké jiné práci, ale nesnadno jest však donutiti člověka, kterého jsme najali, aby ve své duševní dílně zrobil nějakou novou věc, aby vedle ní nemyslil na nic jiného, pokud dotyčnou věc nedohotovil. Dosud nikdo ještě nic nevynalezl a nikdo nevykonal žádnou duševní práci, pokud se na ni nedovedl soustřediti od jejího začátku až do úplného zakončení.
Máme mnoho výzkumců a některé z nich zaměstnáváme již několik let a přesto tito výzkumci vykonali nepatrné množství práce. Příčina jejich neúspěchu, pokud jsem měl kdy ji posuzovati, byla vždy jejich neschopnost soustřediti se na jednu věc – až na nepatrné výjimky, kde šlo o neschopnost vrozenou.”

Published by Guardian Robot

Velice spokojený konstrukt Mezihoří, který za posledních 16 let, které většinou strávil v zahraničí přišel na to, že všude je vše stejné a nejlepším motorem pro lidské snažení jsou jeho nejbližší.