Kutná Hora

KT_Hlavni

Je až někdy s podivem, jak málo si dnes lidé uvědomují, že to malé, cirka 20 tisícové městečko nedaleko Kolína bylo jedno z nejdůležitějších center říše. Od Přemyslovců počínaje až k Habsburkům. To teprve naše poválečná doba dala městu provinciální, utopisticky maloměstský až ospalý nádech.

Jezdím do Kutné Hory (něm. Kuttenberg) velice rád. Město je prodchnuto architekturou se vzdálenou historií. A nejedná se jen megadílo Matěje Rejska, který doslova nechal na chrámu sv. Barbory, což je patronka milosrdné smrti a panna mučednice vzývaná zvláště v těžkých chvílích, život.
Jak název města naznačuje, souvisí jeho historie s těžbou („kutáním“) stříbra a stříbrných rud. Ve středověku koncem 13. století poskytoval zdejší revír zhruba jednu třetinu produkce stříbra v Evropě.

A proto vždy jsme byli součástí Evropy. To pouze posledních 50 let se někteří snaží vnutit tomuto „občas pomýlenému Mezihoří“ něco opačného. To, že Berlín byl součástí Českých zemí, o tom ani nemluvě. TOHLE NENÍ RUSKO. Výlet do Kutné Hory vždy stojí za to. Krleš.

[row]

KT_1KT_4KT_2KT_Hlavni

 

 

 

 

 

 

 

 

[/row]

Published by Guardian Robot

Velice spokojený konstrukt Mezihoří, který za posledních 16 let, které většinou strávil v zahraničí přišel na to, že všude je vše stejné a nejlepším motorem pro lidské snažení jsou jeho nejbližší.