Čtení na Březen


red-cloud

Na téma IoT (Internet of Things) jsem četl již mnoho článků, publikací a co si tak vybavuji, i snad dvě či tři vědecké studie, které mi přistáli na stole. Předmět zájmu byl vždy prezentován docela abstraktně, vědecky, s patřičnou dávkou nepoužitelné matematiky, která je samozřejmě zásadní pro čerpání grantů. Reálné využití se vždy ztrácelo pod nánosem vědeckého přístupu k dané problematice. Hlavně publikace vydávané ve formě skript pod patronací CVUT. V jedněch skriptech dokonce jedna partička vědátorů z Dejvic dvě kapitoly zaplnila tím, že popisovali magnetické pole a bezpečnost sestavení signálu. Důsledek byl jednoznačný. Přestal jsem tihle pitominy prostě jednou provždy číst.
To není rozhodně kritika IoT. Naopak. IoT je další velká technologická revoluce a nesmírně zajímavá technologie, kterou se dnes rozhodně vyplatí sledovat. No a v rámci tohoto „opuštění českých slov“ jsem narazil na skvělou knihu „Designing the Internet of Things“ od autorů Adriana McEwena a Hakima Cassimalliho. Když jsem ji začal číst, očekával jsem typickou knihu na téma jak IoT změní svět, vše postavené na paradigmatu střetu fyzického světa, klesající ceny za běžnou elektroniku a všude přítomného internet. Ne. Tahle kniha je něco jiného. Je určena především pro softwarové vývojáře, web developery, produktové managery či elektrotechnické inženýry. Prosta obecných „blaboloidních“ vyjádření kniha poskytuje především, a hlavně od začátku, mnoho příkladů již realizovaných drobných projektů. Samozřejmě nechybí ani technologický úvod do problematiky IoT, což je určitě užitečné pro nováčky v tomto oboru. Jak pravil jeden kolega, který se problematikou IoT zabývá již na reálných projektech, jde o jednu z nejlepších knih na trhu, která každému pomůže naskočit do rychlíku jménem IoT.

Published by Guardian Robot

Velice spokojený konstrukt Mezihoří, který za posledních 16 let, které většinou strávil v zahraničí přišel na to, že všude je vše stejné a nejlepším motorem pro lidské snažení jsou jeho nejbližší.